Jadłospis
JADŁOSPIS 18.11.24 - 22.11.24
Poniedziałek 18.11.2024 (1148,27 kcal)
Śniadanie: Chleb wieloziarnisty (pszenica, żyto, sezam, siemię lniane) z masłem, polędwica Sopocka tradycyjna, papryka, szczypiorek, kiełki rzodkiewki, kakao z mlekiem, herbatka melisa z pigwą słodzona miodem. Owoc.
Obiad: Krupnik na indyku zabielany (seler, jęczmień, śmietana), makaron spaghetti (mąka pszenna) z sosem mięsnym, surówka colesław (kapusta biała, marchew, cebula, majonez (jaja)), kompot z owoców leśnych.
Podwieczorek: Bułka kajzerka (pszenica) z masłem, jajko gotowane, ogórek zielony, sałata, cebulka zielona, herbata.
Wtorek 19.11.2024 (1154,96 kcal)
Śniadanie: Płatki owsiane na mleku z orzechami i bananem, weka (pszenica) z serem żółtym, ogórek zielony, herbata owocowa z miodem. Owoc.
Obiad: Rosół z makaronem (seler, pszenica), ziemniaki, mięso wołowe gotowane z cebulą, marchewka na ciepło (śmietana), kompot śliwkowy.
Podwieczorek: Koktajl truskawkowy na bazie kefiru i jogurtu z dodatkiem nasion chia, pałeczki kukurydziane, sok naturalnie tłoczony.
Środa 20.11.2024 (1119,78 kcal)
Śniadanie: Chleb pszenno-żytni z masłem, szynka Juranda, pomidor, szczypiorek, rukola, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem. Herbatka pokrzywa z wiśnią. Owoc.
Obiad: Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami (seler, śmietana), makaron kolorowy i pełnoziarnisty z serem (pszenica), sałatka owocowa, kompot porzeczkowy.
Podwieczorek: Bułka góralska (pszenica, żyto) z masłem, filet maślany z indyka, ogórek kiszony, cebulka zielona, herbata.
Czwartek 21.11.2024 (1187,31 kcal)
Śniadanie: Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi, chleb żytni (pszenica, żyto), ser z ziołami, rzodkiewka, szczypiorek, liście szpinaku. Sok naturalnie tłoczony.
Obiad: Zupa pomidorowa na indyku z ryżem (seler, pszenica, śmietana), pieczeń rzymska (jaja, pszenica), ziemniaki z koperkiem, mizeria z ogórków zielonych z jogurtem, kompot wiśniowy.
Podwieczorek:Babka drożdżowa z żurawiną (pszenica, jaja), kakao z mlekiem, owoc suszony.
Piątek 22.11.2024 (1174,05 kcal)
Śniadanie: Chleb graham (pszenno-żytni) z masłem, filet z Bobrownik, pomidor, zieloną cebulką, kiełki rzodkiewki, kakao z mlekiem, herbata mięta z pomarańczą słodzona miodem. Owoc.
Obiad: Zupa cebulowa na indyku z grzankami (seler, śmietana, mąka pszenna), ziemniaki, panierowany filet z ryby Miruny (pszenica, jaja) z ziemniakami z koperkiem,surówka z kiszonej kapusty, kompot z owoców leśnych.
Podwieczorek: Banan w polewie jogurtowej z musem truskawkowym, wafle owsiane, sok owocowy, tłoczony.
Drukiem pogrubionym oznaczone produkty zawierające alergeny ( Rozporządzenie Parlamentu i Rady UE nr 1169/2011),
Dzieci otrzymują między posiłkami wodę mineralną.