Jadłospis
JADŁOSPIS 24.03.25 - 28.03.25
Poniedziałek 24.03.2025 (1168,39 kcal)
Śniadanie: Chleb wieloziarnisty (pszenica, żyto, sezam, siemię lniane) z masłem, polędwica Sopocka tradycyjna, papryka, szczypiorek, kiełki rzodkiewki, kakao z mlekiem, herbatka melisa z pigwą słodzona miodem. Owoc.
Obiad: Zupa koperkowa na indyku z zacierką (seler, pszenica, śmietana), pulpety w sosie własnym, (jaja, pszenica), kasza pęczak (pszenica), surówka z selera, jabłek i żurawiny, kompot wiśniowy.
Podwieczorek: Banan w polewie jogurtowej, mus owocowy, pałeczki kukurydziane.
Wtorek 25.03.2025 (1163,57 kcal)
Śniadanie: Płatki jęczmienne na mleku z granolą czekoladową (pszenica, jęczmień, owies, pszenica orkiszowa, orzeszki ziemne, orzechy, sezam, soja), weka (pszenica) z kremem czekoladowym (awokado, migdały, orzechy włoskie, kakao) – wyrób własny, herbata owocowa z miodem.
Obiad: Zupa jarzynowa na indyku z makaronem (seler, mąka pszenna, śmietana), ziemniaki, rolada z indyka (mąka pszenna, śmietana), surówka z kapusty pekińskiej, roszponki, pomidorków koktajlowych, ogórka, kompot z owoców leśnych.
Podwieczorek: Kisiel owocowy z tartym jabłkiem, wafle owsiane.
Środa 26.03.2025 (1137,81 kcal)
Śniadanie: Chleb pszenno-żytni z masłem, polędwica sopocka tradycyjna, talerz warzyw (papryka czerwona, pomidor koktajlowy, ogórek, rzodkiewka, papryka żółta), kiełki brokułu, szczypiorek, kawą zbożową z mlekiem. Herbatka wiśnia z pokrzywą. Owoc.
Obiad: Kapuśniak na indyku z ziemniakami (seler, pszenica), naleśniki z mąką pełnoziarnistą z serem (pszenica), marchewka z jabłkiem, kompot śliwkowy.
Podwieczorek: Weka pszenna z masłem, filet maślany z indyka, papryka, szczypiorek, herbata owocowa.
Czwartek 27.03.2025 (1198,35 kcal)
Śniadanie: Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi, weka (pszenica) z masłem, ser z ziołami, rzodkiewką, roszponka. Herbata mięta z pomarańczą. Sok tłoczony.
Obiad: Zupa porowa na indyku zabielana z ryżem (seler, pszenica, śmietana), gulasz wołowy z kluskami śląskimi (mąka pszenna, jaja), surówka z ogórków kiszonych, pomidorów i cebuli, kompot śliwkowy.
Podwieczorek: Koktajl truskawkowy na bazie kefiru i jogurtu z dodatkiem nasion chia, pałeczki kukurydziane.
Piątek 28.03.2025 (1158,44 kcal)
Śniadanie: Chleb graham (pszenno-żytni) z masłem, filet z Bobrownik, pomidor, zieloną cebulką, kiełki rzodkiewki, kakao z mlekiem, herbata mięta z pomarańczą słodzona miodem. Owoc.
Obiad: Zupa dyniowa z grzankami zabielana (seler, mąka pszenna, śmietana), sznycle z jajek (mąka pszenna), ziemniaki, marchewka duszona (śmietana), kompot porzeczkowy.
Podwieczorek: Weka (pszenica) z masłem, pasta z makreli, ogórek zielony, cebulka zielona, herbata z cytryną.
Drukiem pogrubionym oznaczone produkty zawierające alergeny ( Rozporządzenie Parlamentu i Rady UE nr 1169/2011).
Dzieci otrzymują między posiłkami wodę mineralną.